Ecografe | Electrocardiograf | Ecograf | Oferta ecografe | Firme ecografe

Ecografe | Electrocardiograf | Ecograf | Oferta ecografe | Firme ecografe

Ecografe

Ecografele si ne referim aici la cele folosite in domeniul medical intrucat investigarea cu ultrasunete este folosita pe scara larga si in inginerie dar si in alte aplicatii care presupun controlul diverselor materiale este o descoperire relativ noua sau mai bine spus folosirea principiului in practica medicala este ceva nou intrucat metoda este aplicata cu succes in domeniul militar inca din cel de al II-lea razboi mondial sub forma SONAR-ului de la bordul vaselor si submarinelor militare. Acestea se bazau pe cel mai simplu mod de lucru si anume emiterea unei unde ultrasonice prin apa si asteptarea raspunsului reflectat de un posibil obstacol aflat in calea acesteia.

Din punct de vedere medical ecografele au aparut ca mijloc de investigatie a pacientului in anii 50 - 60. Cele de la inceputurile ecografiei functionau in modul B si se obtineau numai linii ale suprafetelor de separare iar continutul de informatie al rezultatelor era slab ceea ce a facut ca metoda sa nu prezinte interes. Aici se impune enumerarea catorva nume de prestigiu ale unor pionieri in folosirea ultrasonografiei cum ar fi:
Profesor Paul Langevin colaborator al lui Lorentnz si Einstein impreuna cu savantul american Alfred Lee Loomis folosesc cristalul de quartz cu aplicare in biologie, precum si alti contemporani ai lor care folosesc fenomenul dar cu efect curativ si nu imagistic.

Prima aplicatie pur imagistica este realizata de medicul Karl Theodore Dussik de la Universitatea din Vienna de formatie neurolog care reuseste detectarea tumorilor cerebrale folosind ultrasonografia, metoda pe care el o numeste "hiperfonografie". Acesta a fost primul pas medical important in imagistica cu ultrasunete si catre ecograful zilelor noastre. Studii si imbunatatiri ale tehnicii sunt aduse in continuare de multe alte nume catre care vom face trimitere in finalul acestui istoric dar revenim la cateva momente pe care le consideram praguri desi riscam aici sa trecem peste alte momente de importanta majora a evolutiei tehnicii si metodei.
Profesor John J. Wild (Universitatea din Cambridge) si John M. Reid (Universitatea din Pennsylvania) aduc contributii importante asupra modului de lucru A, explorarile transvaginala si transrectala cat si in aplicarea efectului Doppler respectiv a modului doppler continuu si doppler pulsat.

Urmeaza apoi cateva momente de referinta si anume: "SOMASCOPE" primul scaner circumferential cu ultrasunete a lui Douglass Howry (Universitatea Colorado) si perfectionarea acestuia in 1954 cu sprijinul lui Joseph Holmes, William Roderic Bliss si Gerald J Posakony, ultimii doi ingineri.
Acesta a fost numit si sistem ultrasonografic cu vas de imersie si in modul B au fost obtinute imagini bidimensionale de o calitate destul de buna iar transductorul se putea misca in jurul vasului cu lichid.
Cu doar trei ani mai tarziu principiul este imbunatatit si in locul cuvei cu lichid in care era pacientul se introduce un semicilindru cu solutie salina semicilindru in care este introdus pacientul . Acest dispozitiv purta numele de "PANSCANNER". Cu ajutorul acestui tip de ecograf se puteau obtine sectiuni asemanatoare cu cele tomografice contemporane.

In continuare Holmes este cel care va contribui pentru multi ani si in multe alte echipe la perfectionarea ecografelor aducandu-le aproape de ceea ce sunt ele astazi.

Ceea ce trebuie neaaparat spus este ca una dintre cele puternice amprente asupra evolutiei catre ultrasonografia moderna si implicit catre ecograful modern a fost pusa pe parcursul unui secol de oamenii de stiinta japonezi. Heiichi Nukiyama (Universitatea din Boston) face studii asupra transductorilor, Kenji Tanaka, Miyajima, Nakajima, Uchida si Kikuchi fac studii folosind ultrasonografia in patologia neurologica.

In clipa de fata evolutia tehnica si infruntarile comerciale duc la aparitia frecventa de noi tehnici si principii de investigare ultrasonografica iar tehnica de calcul este inglobata cu succes maxim in sistemele de explorare. Schimbarea raporturilor de forte intre fabricanti, aparitia sau disparitia unor giganti in domeniu se petrece in decursul unor luni sau ani ceea ce arata interesul pentru aceasta ramura.

Ecograful dar mai ales imagistica prin ultrasunete a ajuns metoda de electie in explorarea foarte multor maladii si urgente si sunt prezente actual chiar si pe ambulante sau in cabinete private mici dar si in mediul medicinii veterinare.
 

Produse